Savusaunojen testaukset

Savusaunan testaus on kehittynyt vähitellen luotettavaksi ja täsmälliseksi systeemiksi, josta saunan omistaja saa hyvää tietoa omasta saunastaan.

Savusaunan paloturvallisuudessa on paljon parantamisen varaa. Räppänät ja lakeiset tehdään edelleen liian ahtaiksi, jolloin lämmitetään seiniä. Kesällä tilanne on vaarallinen, kun ulkona on yli 20 °C asteen lämpimät. Sisä- ja ulkolämpötila eron ollessa pieni, savu virtaa ulos hitaasti. Sisälle syntyy paksu savupatja joka kiertää uudelleen ja uudelleen lämpiämässä kiukaan päällä. Usein vielä liian matala tulipesä tuottaa mustaa (nokista) savua, joka on leimahdusherkkää ja niin ”aikapommi” on valmis. Jostain syystä ei ymmärretä sitä, että isoakin räppänää voi talvi aikaan hieman pienentää. Kun lämpötilaero on suurempi , savu virtaa nopeammin ulos.

Tällä hetkellä testaajat koulutetaan hallitsemaan edellä mainitut ja muitakin teknisiä asioita testitilanteessa. Koulutus alkaa saunan lämmittämisellä. Sen etenemistä tarkkaillaan säätöjä ja mittauksia tehden, aina löylykuntoon saattamiseen saakka. Jopa kiukaan kivien ladontaa ja sen hienosäätöä käytännössä harjoitellaan. Sitten saunotaan ja arvostellaan saunan ominaisuudet. Lopuksi vetäjät antavat vielä jokaiselle henkilökohtaisen palautteen.

Testiryhmän lähtiessä suorittamaan tehtäväänsä saunaisäntä saa saunalleen maailman parhaan katsastus-palvelun. Kokemusta on hankittu 200:sta savusaunasta.

Savusaunan testiryhmän kokoonpano on neljä henkilöä. Testaus itsessään on ilmaista mutta yhden auton kilometrit on korvattava.

Tilaa savusaunan rakentamisen - tai saneerauksen suunnitteluun neuvonta - apua.

Pentti Hakala 050 598 3933  tai pentti.hakala@ippnet.fi        savusaunojen testaus, neuvonta
Seppo Leskinen 050 581 2233  tai savusepe@gmai.com    savusaunojen testaus, neuvonta
Pentti Tuohimaa 050 361 0643 tai pentti.tuohimaa@uta.fi    savusunojen neuvonta / kansainvälinen yhteydenpito

Kansainvälinen Savusaunaklubi ry on testannut yli 200 savusaunaa eri puolella Suomea Helsingistä Saariselälle ja Turusta Kiteelle,
myös Venäjällä, Norjassa, Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa.

Tilaa testiryhmä saunallesi, se maksaa vain yhden henkilöauton bensakulut (0,35 euroa/km).